Semos Education Semos Education
  • Ponedeljak-Petak 9:00AM - 5:00PM
  • Javi nam se: +381 63 4567 50
  • Piši nam: info@semosedu.com
EN / МК / RS
Кошничка
REZERVIŠI MESTO

Miloš Kuzmanović – Microsoft Data Analyst Akademija

3 April, 2024

Miloš Kuzmanović – Microsoft Data Analyst Akademija

Kako je počela tvoja Semos priča?

Priča je počela kada je Semos Education u saradnji sa Vladom Srbije organizovala masovnu Microsoft Azure edukaciju. Svi prijavljeni su tada bili u prilici da isprobaju bilo koji od četiri ponuđena kursa. Pošto sam usmeren u karijeri kao Web Developer, izabrao sam kurs koji je nudio puno znanja o JavaScript programskom jeziku. Zatim sam našao vremena i da pregledam materijal Microsoft Data Analyst Akademije koji me je tada prilično zainteresovao. Posle toga bilo je samo pitanje vremena kada ću uplivati i dublje ispitati svet jednog Data Analyst-a.

Koje karakteristike treba da poseduje uspešan Data Analyst?

Odgovornosti Data Analyst-a ogledaju se u tome da razume podatke kojima raspolaže, ume da preuzme i transformiše potrebne podatke iz različitih izvora, identifikuje greške u podacima i ispravi ih. Zatim pripremi jasne i razumljive izveštaje koji sumiraju zaključke sprovedene analize nad podacima i da na osnovu njih da preporuke i jasne smernice. Naravno i da bude odgovorna osoba jer je u stalnom kontaktu sa veoma poverljivim podacima.

Kakav je tvoj dosadašnji utisak o Akademiji?

Veoma dobro sklopljena predavanja sa konciznim teorijskim delom i sa puno interesantno odabranih praktičnih primera i zadataka. Ubedljivo najbolji deo su Lab vežbe koje nam predavači proslede na kraju svakog predavanja kako bi sami proverili naše aktivno učešće i stekli uvid kako smo za taj dan shvatili i savladali gradivo. Sami predavači uvek spremni da dodatno pojasne probleme i pitanja kako na samom času, tako i putem e-maila.

Kakva su tvoja očekivanja nakon završetka Akademije?

Nadam se da ću uspešno savladati osnove Data Analyst programa, kako bih zatim brzo pronašao poslove iz te sfere i nastavio svoje usavršavanje, sticao znanje i savladao razne veštine. Iako sam trenutno tek na polovini Akademije, vidim da je oblast trenutno nepregledna u kojoj ima puno da se uči i sklapaju kockice iz delova analitike, verovatnoće i statistike, tako i mašinskog učenja.

Trudiću se da savladam sve te oblasti najbolje što mogu, kako bi u jednom novom svetu dolazeće robotike mogao sebe nazvati iskusnim Data Analyst-om.