Semos Education Semos Education
  • Ponedeljak-Petak 9:00AM - 5:00PM
  • Javi nam se: +381 63 4567 50
  • Piši nam: info@semosedu.com
EN / МК / RS
Кошничка
REZERVIŠI MESTO

Uspešne saradnje – Karijerni Centar

3 April, 2024

Uspešne saradnje – Karijerni Centar

Most za umrežavanje kompanija i sve talentovane studente sa Akademija je upravo Karijerni centar kako u Makedoniji tako i u Srbiji

Na ovom blogu ćete moći da pročitate šta su nam ispričale, Jana iz makedonskog tima i Ivana iz srpskog tima – menadžerke Karijernog centra Semos Education-a i saznate šta znači biti član Karijernog centra, koji predstavlja most između studenata i partnerskih kompanija i podržava studente u njihovom profesionalnom razvoju nakon završetka akademije pripremajući ih za intervjue i preporučuje ih kompanijama kojima je potreban kadar za rad.

Ivana, već 3 godine si deo Karijernog centra, od kojih je jedna u Beogradu, Srbija, gde Semos Education ima svoje kancelarije, ali i Semos akademije 😊 Možeš li nam reći šta je svrha Karijernog centra, s jedne strane za polaznika Akademija, a sa druge za partnerske kompanije?

Karijerni centar je nastao vrlo spontano kao rezultat zahteva kompanija i studenata koji pohađaju obuke/akademije u Semos Education. Zato je Karijerni centar most koji povezuje kompanije i naše polaznike. Naš cilj je da budemo partner koji će podržati kompanije u pronalaženju novih članova njihovog tima. S druge strane, podržavamo i polaznike koji, pored pohađanja tehničkih obuka, dobijaju dodatnu podršku za aplikaciju u kompanijama i preporuku od nas.

Jana, Karijerni centar u Makedoniji, već ima 100+ partnerskih kompanija. Po čemu je Karijeni centar jedinstveni, da se broj kompanija sve više povećava?

Što se tiče Karijernog centra, rekla bih da je jedinstven po tome što prepoznaje potencijale naših polaznika, kao i potrebe kompanija. Time povezujemo one koji traže posao ili praksu i one koji to nude. S tim u vezi, trudimo se da uvek budemo dostupni i otvoreni za razgovore, ideje, pa i kritike – sve u cilju poboljšanja našeg kvaliteta.

Takođe, kao Karijerni centar, kompanijama sa kojima sarađujemo nudimo mogućnost daljeg usavršavanja i razvoja zaposlenih.

Ivana, u Srbiji je u toku treći upis Semos akademije. Možeš li nam reći kolika je verovatnoća da će se polaznici zaposliti nakon što završe akademiju?

Akademije u Srbiji su počele pre godinu dana i već imamo tri generacije polaznika. Ono što me zaista raduje je to što smo polaznicima obuke omogućili da rade na projektima i izgrade svoj portfolio, kako bi bili korak napred u postizanju cilja. Neki od njih su uspeli da se prekvalifikuju i zaposle, dok ima onih kojima je cilj bilo dodatno usavršavanje i koji su uspeli da napreduju u karijeri. S obzirom na posvećenost naših trenera i kvalitet programa koje nudimo uz podršku Karijernog centra, mogla bih da zaključim da postoji velika verovatnoća za praksu/zapošljavanja nakon akademija u Semos Education. Ipak, ne zaboravimo da uspeh zavisi i od toga koliko se polaznici trude da ostvare svoj cilj.

Jana, koliki je prosečan broj zaposlenih po akademiji, preko karijernog centra i kako kompanije prepoznaju studente Semos Education?

Prosek zapošljivosti zavisi od akademije u pitanju. U većini slučajeva, više od 50% studenata Akademija uspeva da obezbedi mesto za praksu ili zaposlenje u kompanijama sa kojima sarađujemo.

Kompanije koje su naši saradnici prepoznaju poaunike po kvalitetima koje ističu tokom edukacije i rad na realnim projektima tokom Akademija. Takođe kompanije mogu da upoznaju polaznike I ukoliko su Talent partneri neke od Akademija da direktno učestvuju u proces edukacije, zadavanjem projekta i stalnim praćenjem njegovog kreiranja.

Na kraju, pitanje za obe: Koja je poruka Karijernog centra svim polaznicima, a koja je poruka ka kompanijama?

Ivana: Poručila bih našim sadašnjim i budućim polaznicima da, ma koliko teško izgledalo, ništa nije nemoguće. Dovoljno je samo biti uporan u postizanju svojih ciljeva i verovati u sebe.

Kompanije se, s druge strane, suočavaju sa brojnim izazovima, uključujući i izazov pronalaženja obučenih kadrova koji bi se uklopili u njihov tim. Mi u Semos Education-u, razumemo njihove potrebe i tu smo da ih podržimo u prevazilaženju izazova. I sami se suočavamo sa istim, ali na sreću imamo svoje polaznike koji često postaju članovi našeg tima.

Jana: Poručila bih polaznicima da je svaka promena teška, ali da ne budu razočarani ako dobiju nekoliko NE u životu. To je krug koji se stalno okreće i menja, a svaki put kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

Preporučila bih kompanijama da ostanu otvorene za saradnju i da nastave da prepoznaju kvalitete u našim polaznicima. Oni ne pronađu uvek ono što traže, ali smo zato mi kao Semos Education tu da im pomognemo da upoznaju i pronađu svoje buduće kolege u IT svetu.