Semos Education Semos Education
  • Ponedeljak-Petak 9:00AM - 5:00PM
  • Javi nam se: +381 63 4567 50
  • Piši nam: info@semosedu.com
EN / МК / RS
Кошничка
REZERVIŠI MESTO

Dan devojčica u IKT-u

3 April, 2024

Dan devojčica u IKT-u

Dana 26.04.2023. U okviru manifestacije Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru, imali smo čast da ugostimo devojčice iz OŠ ,,Lazar Savatić” iz Zemuna.

Osnaživanje devojčica u odabiru buduće profesije uvidelo je Udruženje poslovnih žena Srbijeje prepoznalo I pre više od deset godina napravilo ovu fenomenalnu manifestaciju koja je sada tradicija.

Udruženje žena se svim naporima I svojom snagom trudi da odstrani postojeće stereotipe i podrži devojčice, buduće žene, da prate svoja interesovanja, talente i želje.

Kao njihov član Semos Education, moja malenkost I sjajan tim žena, ove godine je imalo mogućnost da podrži ovu međunarodnu manifestaciju i učešćem damo svoj doprinos upoznavanju devojčica sa mogućnostima IKT sektora.

Jačanje hrabrosti devojčica u odabiru karijernog puta i praćenju svojih interesovanja i talenata, započeli smo temom “Koje su to profesije budućnosti?” u oblasti informacionih tehnologija. Sa ciljem da najpre upoznamo devojčice sa različitim tehničim, ali i netehničkim pozicijama u IT svetu, bavili smo se mnogobrojnim pitanjima o tome kako izgledaju profesije budućnosti.

Sa devojčicama smo razgovarali o anatomiji najtraženijih pozicija – kako igledaju poslovi i zadaci na datoj poziciji, koje benefite svaka od njih nosi, koje mesto rada podrazumeva, ali i koje lične karakteristike su ključne za obavljanje određene profesije. Sa velikim interesovanjem, devojčice su postavljale dodatna pitanja i pokazale da u njima leži velika inicijativa da postignu veliki uspeh I da sebe pronađu u svetu u kome je I dalje velili broj muškaraca.

Posebno mesto posvetili smo pitanju rodnih stereotipa u odabiru različitih pozicija. Svesni manje zastupljenosti žena u IT svetu, želeli smo da odstranimo svaki vid sumnje da su zaista sposobne I da u svakoj od njih leći neverovatni potencijal koji kroz moderne tehnologije mogu pokazati I usavršiti. Njihovi snovi I želje mogu zaista da se ostvare, a moderna tehnologija I primena u najrazličitijim segmentima poslovanja od HR-a, preko marketinga I dizajna, do ozbiljnog programiranja upravo prižaju mogućnost da ostvare sve što su zamislile.

Kroz pitanje kako mogu doći do željene profesije, prikazali smo im, pored formalnih oblika obrazovanja, mogućnosti koje pruža naša kompanija kroz različite obuke, kurseve, akademije I mentorske programe, I kako na pravi način mogu uklapati formalno I neformalno obrazovanje I tako usavršavaju sebe kroz učenje I praksu.

Ovom prilikom želeli bismo da se zahvalimo Udruženju poslovnih žena, koje je prepoznalo i koje se već dug period bavi ovom znatno bitnom temom, na prilici da damo svoj doprinos Danu devojčica u IKT sektoru. Nadamo se da smo uspeli u svojoj misiji – da ojačamo i osnažimo vredne devojčice, prikažemo im različite profesije i načine na koje mogu doći do njih i izgraditi željeni karijerni put.

Takođe, još jednom veliko hvala OŠ ,,Lazar Savatić” iz Zemuna, profesorki informatike Anđeli Prokić I njenim kolegama, I naravno direktoru škole Goranu Petroviću, zato što bez njih I njihovog angažovanja ni ova manifestacija ne bi bila toliko poseban.

Semos Education će I dalje nastaviti u duhu svog slogana – We share knowledge! Nesebično 🙂

Druženje na terasi – kancelarije Semos Education

Nova Iskra Working Space Zemun